neděle 18. října 2015

Knedlíky a knedlíčky

Bramborový knedlík

Suroviny:
500 g brambor
cca 500 g hrubé mouky
1 vejce
sůl

  Brambory uvaříme neoškrábané a vcelku. Po vychladnutí je oloupeme a na jemné struhadle
nastrouháme na jemno. Dáme do mísy, lehce osolíme, přidáme vejce a začneme přisypávat mouku. Když nám vznikne hladké nelepivé těsto, tak vytvarujeme knedlík, který vložíme do horké vody a vaříme zhruba 20 minut.

Houskový knedlík z mikrovlnky

Suroviny:
3 rohlíky nebo 5 plátků toustového chleba
1 a 1/2 hrnku polohrubé mouky
1 a 1/2 hrnku mléka
3 vejce (žloutky a bílky zvlášť)
1/2 lžičky prášku do pečiva
sůl
máslo
strouhanku

  Rohlíky nakrájíme na kostičky, dáme do velké mísy a přidáme mouku, sůl a prášek do pečiva. Oddělíme bílky od žloutků. Z bílků vyšleháme sníh (nemusí být úplně tuhý) a žloutky přidáme ke směsi s moukou. Přilijeme mléko a dobře promícháme, opatrně přidáváme sníh. Hrníčky vymažeme máslem nebo sádlem a vysypeme je strouhankou. Plníme směs zhruba do tří čtvrtin hrnečků (mě stačily 3) a dáme do mikrovlnky (samozřejmě zapnuté) na cca 7 minut.

Játrové knedlíčky

Suroviny:
100 g kuřecích jater
100 g strouhanky
1 stroužek česneku
sůl
pepř

  Játra očistíme a odblaníme. Pokud máme mlýnek, tak je nameleme, když ne, tak je naškrábeme ručně. K játrům přidáme strouhanku, česnek, sůl a pepř a smícháme do kompaktní hmoty. Vlhkýma rukama tvarujeme knedlíčky, vkládáme do horké polévky a necháme pár minut povařit (cca 8).

Žádné komentáře:

Okomentovat