středa 2. září 2015

Hovězí po Burgundsku podle Julie Child (Beouf Bourguignon)


Suroviny:
1 kg hovězího (já použila zadní, vybíráme spíše z mladšího kousku)
100 g slaniny
1 velkou mrkev
1 cibuli
300 ml hovězího vývaru
láhev červeného vína
1 bobkový list
3 lžíce olivového oleje
2 lžíce hladké mouky
1 lžíce rajčatového protlaku
2 stroužky česneku
600 g brambor
1 střední petržel
150 g žampionů
1 lžičku tymiánu
8 lžic másla
100 ml mléka
půl role papírových utěrek

  Začneme rozpálením trouby na 230 stupňů. Mezitím nakrájíme slaninu na kostky zhruba 1x1 cm. Hovězí odblaníme a nakrájíme na kostky cca 4x4 cm (během odblaňování, dáváme pozor, ať se nepodřízneme). Nakrájíme mrkev na kolečka a cibuli na silnější proužky. 
  Vezmeme hrnec, který můžeme dát i do trouby a rozpálíme v něm jednu lžíci olivového oleje, přidáme slaninu a čekáme až se z ní vypeče tuk. Zatím co se nám slanina škvaří, tak osušíme hovězí, papírové utěrky často měníme, aby nám na mase nezůstávaly kousky papíru. Hovězí sušíme papírovými utěrkami, aby pořádně zhnědlo. Když je slanina hnědá a pustila tuk, tak jí z hrnce vylovíme, doporučuji děrovanou vařečku. K tuku kterým zbyl v hrnci přidáme dvě lžíce olivového oleje. Maso na tuku zatáhneme, ale jenom zatáhneme! nesmažíme, neopékáme, jenom ze všech stran zatáhneme, kdyby jsme ho opékali, tak by bylo suché.  Po vyndání masa, ještě orestujeme zeleninu. Přidáme k ní maso a slaninu a zasypeme dvěma lžícemi mouky, pořádně promícháme a vložíme na 6 minut do trouby. Mouka utvoří na mase krustu a to přesně chceme. Po vyndání z trouby dáme zpátky na plotnu a zalijeme 450 ml vína a vývarem, přidáme protlak, prolisovaný česnek, tymián a bobkový list, obsah hrnce musí být kompletně potopen. Přivedeme k varu, přikryjeme pokličkou, stáhneme troubu na 150 stupňů a vložíme hrnec na tři hodiny. 
  Během toho, co máme čas a čekáme na zázrak, tak oškrábeme a nakrájíme brambory a petržel, očistíme žampiony a nakrájíme je. Z lahve odlijeme 50 ml vína a zbytek můžeme nalít do kuchařky, během toho, co buď zírá na troubu nebo sleduje film. Každou půl hodinu zkontrolujeme obsah hrnce a zamícháme ho. Půl hodiny před koncem pečení odkryjeme pokličku a vrátíme hrnec zpátky do trouby. Za dalších deset minut zapneme plotnu pod bramborami s petrželí a vaříme do měkka. Vezmeme zhruba poloviční množství másla a roztopíme ho v pánvi, přidáme žampiony a restujeme do zlatava, poté osolíme, opepříme a podlijeme vínem, čekáme až se nám tekutina zredukuje natolik až tam skoro není. Do uvařených brambor s petrželí přidáme dvě lžíce másla a ohřáté mléko, rozmačkáme na kaši. Vyndáme hrnec z trouby a pokud se nám zdá, že šťávy je moc, tak jí slijeme do hrnce a na mírném ohni zredukujeme, do šťávy přidáme zbytek másla, to jí zjemní a pozvedne jídlo na novou úroveň. Nalijeme zpátky do hrnce a dochutíme solí a pepřem dle potřeby.
  Z kaše vytvoříme na talíři hromádku a doprostřed uděláme důlek, do něj nandáme maso se zeleninou a na něj dáme část žampionů. Podáváme horké a nehltáme!
Bon appétit! 



Něco málo na závěr:
  Ač se toto jídlo zdá být složité, tak ve výsledku vlastně není. Sice je příprava zdlouhavá, ale stojí za to. Julia Child pozvedla úroveň amerických kuchařek a přiblížila francouzskou kuchyni všem. Tradičně jídlo podává s žampiony a glazovanými cibulkami, na ty jsem já bohužel dnes neměla čas, tak k jídlu přibylo bramborovo-petrželové pyré. A jaké je největší tajemství francouzské kuchyně? Je to máslo a jenom máslo! Nebojte se másla a rozhodně ho v tomto případě nenahrazujte margarínem! Doufám, že si poupravený recept užijete a bude Vám chutnat. 


  

Žádné komentáře:

Okomentovat