pondělí 5. října 2015

Kuřecí vývar


Suroviny:
3 mrkve
1 petržel
1/4 celeru
1 cibule
1 stroužek česneku

1/2 kila kuřecích dílu (já použila hřbety, ale určitě by se měl vývar vařit s nějakou kostí)
6 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
250 g kuřecích srdíček
80 g nudlí
sůl

  Zeleninu očistíme (mrkve a petržel oškrábeme, celer okrájíme, cibuli i česnek necháme jak je) a společně se srdíčky a kuřecím vložíme do velkého hrnce. Přidáme pepř, nové koření a bobkový list. Vše zalijeme třemi litry tekutiny. Přivedeme k varu, když to začne bublat, tak stáhneme na střední stupeň a necháme zhruba 4 hodiny bublat. Pokud se nám objevuje navrchu pěna, tak jí sbíráme, aby nebyl vývar kalný. Základem kvalitního vývaru je pozvolné vaření, pokud by jsme vývar nenechali dostatečně dlouho vařit, byl by slabý a vodový, proto ho vaříme pokud možno co nejdéle. Já dávám do vývaru srdíčka, protože jsem zvyklá od maminky a vývar je potom o něco silnější.
  Po čtyřech nebo více hodinách (já už měla hrozný hlad) vývar přes síto scedíme do druhého hrnce a ostatní suroviny necháme chvíli vychladnout, aby jsme se nepopálili při krájení. Když nám přijdou dostatečné chladné, tak mrkve, petržel a celer nakrájíme na kolečka, kostičky, srdíčka, jehlany, co je nám libo a vrátíme zpátky do vývaru. Maso obereme z kostí a šoupneme ho tam také. Srdíčka by byl hřích vyhodit (ale samozřejmě nejsou povinná), tak z nich odkrojíme pravou aortu (omlouvám se za biologickou přesnost, ale byl to můj oblíbený předmět) a nakrájíme je na kolečka. Když máme všechno opět v hrnci (cibuli, česnek, pepř, nové koření a bobkový list nezapomeneme vyndat), tak vývar dáme pomalu ohřívat a mezitím dáme vařit vodu na nudle, které uvaříme podle návodu. Vhodíme je do vývaru, ten dochutíme solí a můžeme servírovat. Já přidávám do polévky, ještě 1/4 pytlíku polévkových bylin a čerstvou petržel navrch.

Nechte si chutnat


  A kdo tam přidá magi, ten je hříšník a upadne mu ruka! Neb do kvalitní polévky se žádný umělý humáč necpe. 

Žádné komentáře:

Okomentovat