sobota 5. prosince 2015

Jókai - bableves - Maďarská fazolová polévka



Suroviny:
500 g uzeného vepřového masa s kostí (koleno, ocásek)
2 pálivé maďarské klobásy
100 g mrkve
100 g petržele
100 g celeru
1 malou cibuli
1 plechovku červených fazolí
1 lžíce sladké mleté papriky
bobkový list, pepř, sůl
3 lžíce hladké mouky
3 lžíce másla nebo sádla
2 stroužky česneku
zakysaná smetana

 Mrkev, petržel a celer oškrábeme, vložíme spolu s vepřovým, klobásami, bobkovým listem a fazolemi (které jsme opláchli od nálevu) do hrnce.
Zalijeme dvěma a čtvrt litry vody a přivedeme k varu, když se vaří, tak teplou stáhneme a necháme bublat zhruba hodinu. Když dovaříme, tak slijeme vývar a zeleninu nakrájíme na kostičky, klobásu na kolečka a maso obereme od kosti. Dáme zpátky do vývaru (včetně fazolí) a přidáme papriku a česnek, polévka musí být stále teplá. Cibuli si nakrájíme na drobno. V malém hrnci rozehřejeme tuk a osmažíme na něm cibuli, potom přidáme mouku a uděláme jíšku. Tu poté důkladně zamícháme do hotové polévky. Před podáváním přidáme lžíci zakysané smetany.

Jó étvágyat!


Žádné komentáře:

Okomentovat