250 g steaku
1 červenou papriku
1 mrkev
1 jarní cibulku
3 lžíce oleje (nejlepší je sezamový, ale slunečnicový postačí)
Na omáčku:
4 lžíce sojové omáčky (+2 na podlití masa)
2 lžíce třtinového cukru
1 lžíce srirachy (červená pálivá omáčka, najdete v každém vietnamském bistru)
1 lžíci rýžového octa
2 lžíce vlažné vody
koření (po 1/2 lžičce chilli, zázvoru, skořice a kmínu a 2 lžičky sušeného česneku)
1 šálek rýže
Steak si nakrájíme na tenké nudličky, papriku a mrkev nakrájíme na ještě tenčí nudličky a jarní cibulku na plátky.
V misce si smícháme všechny surovin na omáčku a dobře promícháme, aby se vše spojilo. Pokud nemáme wok, tak v hluboké pánvi si rozpálíme olej a zprudka na něm orestujeme steak, přidáme zeleninu, podlijeme dvěma lžícemi sojové omáčky a lehce podusíme, stačí dvě až tři minutky. Poté podlijeme omáčkou, důkladně promícháme a za stálého míchání a otáčení vaříme ještě 5 minut. Podávám s rýží (návod dole).
Dobrou chuť!
Rýži doporučuji jasmínovou nebo basmati. Předehřejeme si troubu na 200 stupňů. Důkladně jí propláchneme, v hrnci si rozpálíme trochu oleje a rýži na něm opražíme dokud není úplně suchá. Podlijeme jedním a půl šálkem vody a vaříme dokud se voda skoro neodpaří. na povrchu rýže by měli být větší bubliny. V tento moment vypneme troubu, rýži zaklopíme pokličkou a dáme jí do trouby na 20 minut.
Žádné komentáře:
Okomentovat