1 střední máslová dýně
cca 1 l zeleninového vývaru/podle velikosti dýně (pokud jsem masožravec, tak mohu použít i kuřecí)
smetanu na vaření (pokud jsem vegan použiji rostlinnou nebo kokosové mléko)
olivový olej
sůl
pepř
Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Dýni oškrábeme škrabkou na brambory a nakrájíme jí na zhruba stejně velké kostky (2x2 cm). Přendáme jí do pekáče a zakápneme olivovým olejem, pořádně promícháme, aby se nám kostičky pěkně obalily. Dáme do trouby a pečeme cca 30 minut. Pokud máme malý pekáč a máme dýni ve více patrech, tak sem tam vyndáme a horní kousky přešoupneme dospod. Když je dýně upečená (voní celým bytem a je měkká), tak jí přendáme do hrnce, zalijeme vývarem a na mírném ohni přivedeme k varu. Necháme 5 minut vařit a poté stáhneme z plotny. Rozmixujeme do hladka a dle potřeby dochutíme solí a pepřem. Na závěr přidáme smetanu (já jí použila na toto množství 100 ml) a naposledy pořádně zamícháme. Polévku můžeme ozdobit na sucho opraženými semínky a já ještě přidala chips ze sušené šunky a lehce zakápla olivovým olejem.
Dobrou chuť
Žádné komentáře:
Okomentovat