pondělí 7. září 2015

Hummus z červené řepy a cizrny


Suroviny:
500 g předvařené červené řepy (lenost opět zvítězila a zakoupila jsem již pařenou a vakuovanou)
plechovka cizrny
4 malé nebo dva velké stroužky česneku
2 lžičky tahini pasty
šťáva z jednoho citronu nebo limety
sůl
pepř

  Cizrnu scedíme a propláchneme, aby byla zcela bez nálevu. Na řepu si vezmeme chirurgické rukavice, pokud je máme, jestli ne, tak počítáme s tím, že budeme mít týden růžové ruce, tu nakrájíme na malé kousky a zbavíme veškerých tuhých částí. Prolisujeme česnek, přidáme tahini, šťávu z citronu a vše ve vhodné míse rozmixujeme do hladka. Podle chuti dosolíme a dopepříme. Můžeme podávat jako dip k zelenině nebo pomazánku. 

Dobrou chuť


  Pokud neseženeme tahini pastu, jako se to nepovedlo mě. Tak si jí můžeme velmi snadno a levně vyrobit doma. Potřebujeme 100 g bílých sezamových semínek a 2 lžíce olivového oleje. Sezam dáme na 5 minut do trouby rozehřáté na 150 stupňů. Od trouby nikam neodcházíme! (první várku sezamu jsem spálila, tak na to bacha) Když je sezam zlatavý, tak ho přendáme do vhodné nádoby a přilijeme trochu oleje, mixujeme do hladka a postupně přidáváme olej, dokud není konzistence lehce krémová. Tahini pasta nám vydrží v lednici maximálně měsíc.



Žádné komentáře:

Okomentovat