pondělí 12. října 2015

Hruškový páj s karamelem

Suroviny:
náplň:
7 hrušek
115 g másla
3 lžíce mouky
1 lžička skořice
250 g cukru
těsto:
225 g másla
330 g mouky
1 lžička soli
1 lžička cukru
8 lžic studené vody
1 vejce na potření

  Začneme těstem, do robotu (pokud máme, jestli ne, tak budeme muset ručně) dáme máslo (studené), mouku, cukr a sůl. Zapneme na minimum a necháme míchat. Když je směs hrudkovitá, tak začneme postupně  přidávat vodu, těsto se začne spojovat do kompaktní hmoty. Poté, co přidáme všechnu vodu, tak necháme ještě chvíli míchat, dokud těsto není v jednom kusu a nelepí se na stěny. Rozdělíme na dva stejně velké kusy, dáme do folie a necháme aspoň hodinu v lednici. Mezitím si můžeme nakrájet hrušky na kostičky a připravit karamelovou omáčku.
  V hrnci rozpustíme máslo, přidáme mouku a mícháme než nám vznikne hustá pasta. Přidáme cukr a skořice a ještě chvíli mícháme, než se cukr rozpustí a začne zlátnout. Celou dobu dáváme bedlivý pozor, aby se nám karamel nikde nepřipálil.
 Vyndáme těsto z lednice a z jedné poloviny vyválíme placku, tu přesuneme do vymazané koláčové formy. Na těsto dáme hrušky a vše zalijeme karamelovou omáčkou. Z druhé půlky těsta, buď vykrájíme mřížky nebo vyválíme druhý plát, do kterého ale nezapomeneme vykrojit dírky, aby měla kam unikat pára. Já zvolila mřížky a ze zbytku těsta jsem jen tak pro radost vykrájela kytičky (prostě nutně potřebuji mít nejkrásnější koláč). Vršek potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme zhruba 35 minut na 150 stupňů.

Nechte si chutnat!



Žádné komentáře:

Okomentovat