2 mrkve
2 petržele
1/2 celeru
střední cibule
1 kg hovězího zadního
cca 1 a 1/2 kelímku smetany
2 lžíce hladké mouky
bobkový list
pepř
nové koření
sůl
ocet
cukr
olej
Svíčková, každý má tu svojí nejoblíbenější a spoustu lidí se jí bojí dělat, protože vypadá složitě (je to akorát na dlouho), ale opak je pravdou a dnes si to ukážeme!
Vezmeme maso a očistíme ho, blány a velké tukové vrstvy rozhodně nepotřebujeme. Zeleninu oškrábeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi si rozpálíme olej a maso na něm zatáhneme ze všech stran, vložíme ho do hrnce nebo pekáče a do pánve přihodíme zeleninu, kterou lehce zarestujeme. Opět jí přendáme do hrnce, přidáme koření a všechno zalijeme vodou, tak, aby bylo maso potopené. Já v tento moment nechávám odstát buď přes noc nebo aspoň pár hodin. Poté máme dvě možnosti, buď budeme dělat svíčkovou v troubě nebo na sporáku (máme malou troubu a moc velký pekáč), v případě trouby jí rozehřejeme na 150 stupňů a přikrytý hrnec, tam šoupneme na tři hodinky, jestli jsme se rozhodli dělat jí na sporáku, tak uděláme to samé, akorát poklici trochu nakloníme a když se začne vařit, tak stáhneme teplotu a necháme pomalu táhnout. Když je upečeno/uvařeno, tak můžeme vyndat maso a koření a koukneme kolik nám zbylo vody, když se jí zdá moc, tak trochu odebereme a dáme do vedlejší nádoby (doředit můžeme vždycky). Vytáhneme z lednice smetanu a ze špajzky zbytek surovin. Všechno co máme v hrnci projedeme dohladka tyčový mixérem. Zkontrolujeme konzistenci a případně přiléváme vodu. Omáčku vrátíme na plotnu a rovnou do ní můžeme vrhnout a vmíchat jednu smetanu. Z druhé odlijeme půlku, přidáme do ní mouku a hodně, opravdu hodně rozmícháme, přiléváme opatrně do omáčky a ihned mícháme, aby nevznikly hrudky. Omáčku dochutíme octem, cukrem, solí a pepřem. Vložíme zpátky maso na prohřátí a můžeme podávat s houskovým knedlíkem.
Recept na knedlík
Dobrou chuť!
Žádné komentáře:
Okomentovat