pondělí 29. února 2016

Vepřová panenka



Suroviny:
400 g vepřové panenky (vcelku)
1 červená paprika
1 žlutá paprika
1 cuketa
10 žampionů
olivový olej
sůl
pepř
bazalka



  Jak to udělat, aby jsme nezabili tak kvalitní kus masa jako je panenka? To si právě dnes povíme.


  Jako přílohu jsem zvolila grilovanou zeleninu a hruškové chutney, recept na něj najdete pod fotografií.
  Zeleninu si nakrájíme na větší kousky a žampiony na půlky. Dáme do pekáčku, zakápneme olivovým olejem (cca 2 lžíce), osolíme, opepříme, přidáme bazalku a lehce proházíme, aby byla zelenina pořádně obalená. Vložíme do trouby, kterou máme zapnutou na grill nebo horní ohřev a to na 200 stupňů Celsia (kde bude zhruba 20 minut). Mezitím se můžeme věnovat masíčku. Panenku si vybalíme, do ruky si kápneme olivový olej a maso jím lehce potřeme. Osolíme a opepříme ze všech stran. Rozpálíme !!suchou!! pánev a maso ze všech stran pouze zatáhneme. Poté maso sundáme z pánve a šoupneme za zeleninou do trouby na 10 minut.
  Vše z trouby vyndáme, panenku položíme na prkénko a necháme aspoň 4 minuty odpočívat. Zeleninu dáme na talíř, panenku nakrájíme na plátky (uvnitř by měla být lehce růžová a ne žádná vysušená hrůza), ozdobíme chutney a můžeme servírovat.

Dobrou chuť!




  Hruškové chutney: 3 hrušky, 2 lžíce cukru, 60 ml vinného octa a stejné množství vody, po 1/2 lžičce skořice a pepře a lžičku chilli. Z hrušek si vykrájíme jadřince a nakrájíme je na menší kostičky, dáme do hrnce a přidáme všechny zbylé suroviny, přivedeme k varu, stáhneme teplotu a pomalu vaříme cca 45 minut. Hodně kontrolujeme a případně přilijeme trochu vody. A to je celé kouzlo.


Žádné komentáře:

Okomentovat