středa 2. března 2016

Savoyská bramborová polévka



Suroviny:
4 mrkve
1 cibule
750 g brambor
2 lžíce hladké mouky
30 g másla
1 a 1/2 l zeleninového vývaru
sůl
pepř
muškátový oříšek
majoránka


  Všechnu zeleninu očistíme a oškrábeme. Mrkvičky nastrouháme na hrubo, cibuli nakrájíme na drobno a brambory na menší kostičky.
Z brambor odebereme zhruba 1/4, zalijeme jí v menším hrnci vývarem (ten by měl být zhruba 2 centimetry nad brambory, bohatě to stačí)  a vaříme do měkka. V druhém hrnci si rozpustíme máslo a zpěníme na něm cibulku, poté přidáme mrkev a lehce podusíme (stačí dvě minuty), zaprášíme moukou, dobře zamícháme a zalijeme zbytkem vývaru, přidáme brambory a vaříme 20 minut (nebo dokud nejsou brambory měkké). Když máme brambory v menším hrnci uvařené, tak je rozmixujeme i s vývarem dohladka. Přilijeme do většího hrnce a dochutíme. Já nastrouhám trošku muškátového oříšku (stačí 6x-7x strouhnout), osolím, opepřím a přidám hrstičku majoránky (což jsou zhruba dvě lžíce). Finálně zamíchám a může se podávat.

Dobrou chuť!


Žádné komentáře:

Okomentovat